Tavada Tavuk Nasıl Pişirilir?
İyi bir yemek hazırlamak için çok iyi bir şef olmanıza gerek yok. Tavada Tavuk Nasıl Pişirilir? yazımızda derlediğimiz adımlara ve püf noktalara dikkat ederseniz siz de hazırladığınız harika tavuklarla insanları etkileyebilirsiniz. Tavuk göğsünü kurutmadan, lezzetini maksimum seviyeye çıkararak nasıl pişirebileceğinizi öğrenmek istiyorsanız doğru adrestesiniz.
Okumaya üşeniyorsanız Tavada Tavuk Tarifi videomuzu da izleyebilirsiniz.
Bu yazıyı okuduktan sonra evde basitçe hazırlayacağınız tavuk göğsünün son derece profesyonel görüneceğine garanti verebiliriz. 10 adet şef ipucunu öğrendikten sonra sadece tavuk pişirirken değil, tüm yemeklerinizde uygulayabilirsiniz.
KALINLIK
Tavuğu marketten alıp geldiğimizde genelde tavada pişirmeye uygun boyutlarda olmaz. Tavuğu tavada pişebilir kıvama getirmek için başvurabileceğimiz 2 yol var.
Dövme
Evet, doğru duydunuz. Dövme. Tavuğumuz iyice incelene kadar uygun aletlerle onu dövmemiz gerekiyor. Bu işlem için öncelikle tavuğu bir poşete koymanızı tavsiye ederiz.
Bıçakla inceltme
Daha yaygın ve kolay olan yöntem ise bıçakla inceltmedir. Tahtanın üzerinde tavuğunuzu tavada pişmeye uygun boyutlara getirmeniz yeterli olacaktır. Dövme yöntemi daha iyi sonuç verse de, kolay olduğu için bıçakla inceltmeyi de tercih edebilirsiniz.
SU
Pişirmeden önce mutlaka tavuğun üzerindeki suyu alıyoruz. Kağıt havlu kullanabilirsiniz burada. Çünkü pakette beklemiş o su, tavuktan istediğimiz sonuçları almamızı engelliyor.
TUZ ve BAHARAT
Tuzumuzu ve karabiberimizi -özellikle bu aşamada atmanızı tavsiye ederiz- cömertçe attıktan sonra 5-10 dakika kadar bekliyoruz. Sürenin sonunda tavuğumuz tekrar su salmış olacak. Onları da kurulamayı ihmal etmiyoruz.
MARİNASYON
Özellikle tavuk göğsü gibi kuru etlerde marinasyonu şiddetle tavsiye ederiz. Vaktiniz varsa 1-2 saat gibi bir süre tuz, baharat ve zeytinyağı karışımında tavuk göğsünü bekleterek marine edebilirsiniz.
TAVA ve OCAK
Öncelikle yağsız bir tavayı iyice ısıtıyoruz. Daha sonra uygulamaya çalıştığımız tariflerdeki yönergelere harfiyen uymak zorunda değiliz. Örneğin tarifte kısık ateş yazıyorsa biraz ateşi arttırmaktan ya da yüksek ateş yazıyorsa biraz kısmaktan çok bir zarar gelmez. İşler yolunda değilmiş gibi görünüyorsa ateşle oynamaktan çekinmeyin. Bu sizin yemeğiniz ve kontrol de sizde olmalıdır.
Yağı, tavuğu tavaya koymadan hemen önce eklemeliyiz. Böylelikle yağımız ateşe daha az maruz kalmış olacaktır. Bu sayede besin değerini ve lezzetini daha iyi muhafaza edebiliriz.
YEMEĞE AZ MÜDEHALE EDİN!
Tavuğa veya herhangi bir tavada pişirdiğiniz yemeğe olabildiğince az müdehale etmeye çalışın. Üstten bastırmak veya yanları pişsin diye çevirmek asla yapmak istemediğiniz şeyler olmalı. Yeterince ısınmış bir tavada 3-4 dakika pişen tavuğun bir tarafı hazır demektir. Tavuğun kenarlarında hafif beyazlama başladığında çevirebilirsiniz.
Yemeğinizi istediğiniz kıvama gelmeden 30 saniye kadar önce tavadan almalısınız. Çünkü kendi sıcaklığıyla bir süre daha pişmeye devam edecektir. Bu da istediğimizden fazla pişmesine yol açacaktır.
Suyunu daha iyi korumak için tavadan aldığınız zaman alüminyum folyo ile kaplayabilirsiniz. Ama biz sizin için denedik, çok da farklı bir sonuç olmuyor. Tercih size kalsın.
HEMEN KESMEYİN!
Tavuk ile ilgili en sık yapılan hatalardan biri de, pişen tavuğun tavadan alındıktan sonra hemen kesilmesi. Böyle yaparsanız muhafaza etmeye çalıştığımız suyu kaybetmeye başlarız. Onun yerine tavuğun 5-10 dakika kadar dinlenmesine müsade etmek daha doğru olacaktır. Bu sırada kaçınılmaz olarak biraz su kaybetmiş olacaktır. Bu su da aslında mükemmel bir sostur. Daha sonra kullanmak için saklayabilirsiniz ya da salatanıza ekleyebilirsiniz.
SON DOKUNUŞ
İçinde asit olan bi sos eklemek! Limon veya sirke. Ama çok çok az eklemeliyiz. O kadar az ki yiyen kişiler siz söylemeden farkına bile varmamalı.
Daha fazla böyle tarif isterseniz sizi 72 adet tarif bulunan E-Kitabımıza alabiliriz. Başka hangi yemekleri şefler gibi yapmak isterseniz yorumlarda buluşabiliriz. Şimdiden kolay gelsin. 😀
1 Yorum
Teşekkürler şefimmm işe yarar bu yazı ✨