Site icon Fit Yemek

Mikrodalga Zararlı Mı? (Bunlara dikkat!)

mikrodalga zararlı mı

mikrodalga zararlı mı

Mikrodalga fırınların ne kadar kolay ve kullanışlı olduğu su götürmez bir gerçek. Yemeğinizi atıyorsunuz ve birkaç dakika içerisinde ısıtıyor. Bu kadar çabuk ısıtması, rasyasyon içermesi ve aşina olmadığımız bir şekilde çalışması akıllarda mikrodalga fırının zararlı olduğuna dair düşünceler oluşturuyor.

Bizim bu yazımızda inceleyeceğimiz konu daha çok insan sağlığına ve besin içeriklerine olan etkisi. Videoda da bahsettiğimiz gibi mikrodalga teknolojisi adeta bir mucize. Kafanızda oluşan “Mikrodalga fırınlar bu kadar kolay ve pratik araçlarsa, mutlaka kötü yanları da vardır!” algısının ne kadar doğru olduğunu bu yazımızda inceleyeceğiz.

Okumaya devam edebilir veya doğrudan aşağıdaki videomuzu izleyebilirsiniz.

Mikrodalga Fırın Nasıl Çalışır?

Mikrodalga fırınlar elektriği elektromanyetik dalgalara çevirerek yemeklere gönderme mekanizmasıyla çalışır.

Bu elektromanyetik dalgalar ise bizim yemeğimizi oluşturan moleküllerin titreşimini arttırarak yemeğimizi ısıtıyor. Tıpkı elimizi birbirine sürttüğümüzde ısınmasına benzer bir olay mikrodalganın içinde, moleküler düzeyde gerçekleşiyor. Bunu yaparken de su moleküllerini kolayca etkileyebildiği için ısıtmaya çalıştığınız yemek ne kadar suluysa o kadar kolay ve hızlı ısınıyor.

Aklınızda “Nasıl yani bu dalgalar radyasyon mu? Mikrodalganın içinde radyasyon mu var?” soruları canlandıysa lütfen sakince okumaya devam edin.

Cevabımız evet, mikrodalga radyasyon içerir. Hemen endişelenmeye gerek yok çünkü radyasyonun her formu organik maddelere aynı düzeyde zararlı değildir. Örneğin ışık da bir çeşit elektromanyetik radyasyondur. Bir yandan da zaten mikrodalga fırınlar, bu ışınları dışarı çıkarmayacak şekilde yapılmıştır. Kapağı açıkken çalışmamasının sebebi de budur.

Endişelenmeniz gereken durumlar da yok değil. Örneğin mikrodalganız fazlasıyla eski, kapağı tam kapanmıyor ya da çatlakları varsa hem efektif bir şekilde çalışamayacaktır hem de içerisindeki ışıkları dışarı sızdıracaktır. Bu durumda yeni bir fırın edinmeniz sizin yararınıza olacaktır.

besin değerleri

Mikrodalga Besin Değerini Düşürür Mü? Yiyeceklere Zarar Verir Mi?

En başta belirtmekte fayda var; tüm ısıtma ve pişirme yöntemleri farklı miktarlarda da olsa besin değerlerini düşürücü etkiye sahiptir. Tabii ki bazı besinleri çiğ tüketemiyoruz ve pişirmek zorundayız. Çoğu besinin daha kolay sindirilmesi ve emilmesi için pişirmemiz gerekiyor. Mikrodalga fırın ile diğer ısıtma ve pişirme yöntemlerini kıyaslayan bilimsel çalışmalara baktığımız zaman; mikrodalga ile ısıtmanın yiyeceğin besin değerlerini en iyi koruyan yöntemlerden biri olduğunu görüyoruz. En iyi ısıtma yönteminin hangisi olduğu ise besinden besine değişiklik gösteren apayrı bir konu.

20 farklı sebze çeşidi üzerinde yapılan bir çalışmaya göre mikrodalganın diğer pişirme yöntemlerine nazaran besinlerin içindeki antioksidanları daha iyi koruduğu sonucuna varılıyor. Bazı sebzelerde ise durum tam tersi. Örneğin sarımsağı mikrodalgada ısıttığımızda içerisindeki kanser önleyici olarak görülen bileşikleri çok daha hızlı bir şekilde kaybediyor.

plastik kap

Mikrodalgada Hangi Kapları Kullanmalıyız?

Önemli bir diğer konu ise kullanılan kaplar. Mutfakta plastik kullanımından olabildiğince kaçınmaya çalışsak da, mikrodalga fırın kullanırken daha çok dikkat etmekte fayda var. Çoğu plastik hormon bozucu etkiye sahiptir. Plastik bir kap kullanarak mikrodalgada yemeğinizi ısıtırsanız, bu plastik molekülleri yemeğinize karışıyor ve vücudunuzda zamanla birikiyor.

mikrodalga fırın

Mikrodalgada Yemek Pişirilir Mi?

Mikrodalgada yemek pişirmenin çok da iyi bir fikir olduğunu söyleyemeyiz. Diğer pişirme yöntemlerine göre mikodalga çok daha kısa sürede pişirdiği için, yüksek sıcaklıklarda ölmesi gereken bazı zararlı mikroorganizmalar hayatta kalabiliyor. Bu durum da zehirlenmelere yol açabiliyor. Yemeği başka yöntemlerle pişirip, mikrodalgayı yalnızca ısıtma aracı olarak görmeniz en doğrusu olacaktır.

Mikrodalga hakkındaki derlememizi umarım beğenmişsinizdir. Görüşmek üzere! 🙂

Yararlandığımız Çalışmalar

https://www.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.1974.tb02883.x
https://www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23147575/
https://www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11238815/
https://www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9709255/
https://www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19397724/
https://www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3894486/
https://www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7047080/
https://www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17956155/
https://www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18226065/
https://www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28685536/
https://www.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.1585
https://www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1557249/

Exit mobile version