Site icon Fit Yemek

Hangover – Akşamdan Kalmaya Ne İyi Gelir?

Akşamdan Kalma Olarak Uyanmak

Sabah oldu, uyandın. Ancak hiç uyumamış gibisin. Hayattan nefret ediyorsun ve yataktan çıkacak gücü kendinde bulamıyorsun. Dün gece içkiyi fazla kaçırmıssın.

Çılgınlar gibi su içmek istiyorsun ancak miden bulanıyor, su bile içebilecek durumda hissetmiyorsun kendini.

Baş ağrısı, halsizlik, mide bulantısı, kas ağrıları…
Tebrikler, hangover oldun.

Hangover ve içkinin zararlarını azaltma konusunda bir de video hazırladım. Doğrudan aşağıdaki videoyu izleyerek bilgi edinebilir veya yazıyı okumaya devam edebilirsiniz. Tercih sizin. 🙂

Alkol tabii ki berbat bir şey. Beslenme ve fitness kanalı olarak içmenizi tavsiye etmem ama içenler için;

Hangover, veya akşamdan kalma olarak adlandırdığımız can sıkıcı durumun etkilerini nasıl azaltabilirsiniz? Sağlığınızı nasıl koruyabilirsiniz? Bu yazımda sizler için bunları derledim.

Alkolseverler; hadi yine iyisiniz.

İlk önce hangover’ın neden olduğunu özetleyeceğim, daha sonra alkol alacağınız gün dikkat etmeniz gerekenleri anlatacağım, son olarak da iş işten geçtikten sonra yani hangover olarak uyandıktan sonra nasıl toparlanabileceğinizi anlatacağım.

Bir de kolayca hazırlayabileceğiniz ve toparlanmanıza yardımcı olacak “hangover içeceği” tarifi vereceğim. Hadi başlayalım!

Hangover (Akşamdan Kalma) neden olur?

*Hangover

Hangoverın sebebi kısaca, alkolün beynimize ve diğer dokularımıza olan etkileridir.

Hangover anında yaşanan baş ağrılarının ve diğer rahatsızlıkların sebebi, alkol alındığında oluşan oksidatif stres ve inflamasyon (yani iltihap). Bu ikisi de beyine ve diğer dokulara zarar veriyor, bunun sonucunda da perişan bir şekilde uyanıyoruz.

İçkiler üretilirken bir fermantasyon sürecinden geçiyor. İçkilerin farklı tatlarda, aromalarda olmasının sebebi de bu fermantasyon aşamasındayken oluşan kimyasallar. Etil alkolün yanında bu kimyasallar da yine hangover’ın oluşmasında rol oynayabiliyor.

Hangi içki daha zararlı?

Az önce fermantasyon dedik, kimyasallar oluşuyor dedik. Her içkinin içindeki kimyasallar ve oranları farklı. Bu kimyasallar da hangover’da rol oynadığı için, her içkinin yıkıcı etkisi ve hangover derecesi de farklı.

Aşağıda biradan konyağa doğru uzanan bir şema görüyorsunuz. Görselde aşağıdan yukarı doğru çıktıkça, alkollerin hangover dereceleri artıyor.
Aşağıdaki içkileri tercih etmeniz, sonraki günün sabahında daha rahat uyanmanıza yardımcı olabilir.

Akşamdan Kalma Belirtilerini Neden Sabah Hissederiz?

Enterasan bir şekilde, hangover dediğimiz durum; kanınızdaki alkol oranı neredeyse 0’a indiğinde ortaya çıkıyor. Bunun nedenleri olarak öne sürülenler de şu şekilde:

Neden Kadınlar Erkeklerden Daha Kolay Sarhoş Olur?

Araya güzel bir bilgi daha sıkıştırayım, ortamlarda satabilirsiniz.
Kadınlar neden erkeklerden daha çabuk sarhoş oluyor biliyor musunuz?

Çünkü, alınan alkolün etkileri vücut kütlesine göre değişiyor. Daha doğrusu toplam kütleden de önemlisi, vücuttaki su kütlesi yani su mikarı.

Vücudunda daha çok su olanlar daha zor sarhoş oluyor ve daha az yan etki yaşıyor. Vücuttaki yağ hücreleri, kas hücrelerinden daha az su tutuyor. Yani, ne kadar çok kas kütleniz varsa, alkolden o kadar az etkileniyorsunuz.

Kadınların da erkeklere göre yağ kütlesi, kas kütlelerinden fazla olduğu için alkolden daha çok etkileniyorlar.

Bu arada, kas kütleniz ne kadar fazla olursa o kadar az etkilenirsiniz. “Kaslıyım daha çok içebilirim!” düşüncesini benimsemeyin yine de.

Hangover – Akşamdan Kalma Olmamak İçin Yapılması Gerekenler

Geldik dananın kuyruğunun koptuğu yere.

Size 5 maddede, içki içmeden önce ve içerken; hangoverı ve alkolün zararlarını önlemenizde yardımcı olacak taktikleri anlatacağım.

Madde 1: Alkolün zararlarını önlüyor diye pazarlanan ürünlere paranızı kaptırmayın!

Takviye olarak satılan ürünler var. “Alkol almadan önce şu tableti için, ağrı sızı yaşamayın!” gibi söylemlerle satılıyorlar.

Ancak literatürü taradığımda, bu ürünlerin bilimsel olarak gerçekten yarar sağladığına dair kesin bulguların olmadığını gördüm. Paranızı çöpe atmayın, Fit Yemek’in ücretsiz tavsiyelerini uygulayın!

Madde 2: Aç karna alkol almayın!

Alkol ne kadar hızlı emilirse, o kadar yıkıcı oluyor. Kandaki alkol oranının daha yavaş yükselmesi, ondan daha az zarar görmemizde yardımcı oluyor. Bunu sağlayabilmek için, AÇ KARNA ALKOL ALMAYIN!

Dolu mideyle alkol almak, alkolün emilimini yavaşlatacağı için hangover riskini de azaltacaktır. Ayrıca, yağlı yemekler de sindirim aşamasında midenizde bir bariyer görevi görerek; alkolün emilim sürecini uzatacaktır.

Madde 3: Alkolün zararlarını azaltmak için antioksidanlardan faydalanın!

Alkolün nasıl zarar verdiğini anlatırken 2 şey söylemiştim. Oksidatif stres ve inflamasyon. Bu ikilinin etkilerini azaltmaya çalışmalıyız.

Antioksidanların yarar sağladığına dair araştırmalar var. Alkol almadan önce ve sonra, antioksidan açısından zengin sebze ve meyveler (özellikle c vitamini) tüketmeniz; sabah yaşacağınız baş ağrısı ve yorgunluğu önlemekte yardımcı olabilir.

Zencefil ve zerdeçal da yine güçlü silahlardan, tüketebilirsiniz. Antioksidan açısından zengin gıdalar aynı zamanda karaciğerin korunmasına da yarar sağlayacaktır. Malum, alkolden en çok etkilenen organlardan biri de karaciğer.

Madde 4: Su içmek

Hangover’ın yan etkileri, aynı zamanda dehidrasyonun da yan etkileri. Alkol, vücudun susuz kalmasına da sebep oluyor.

Bunu önlemek için alkol alacağınız gün bol su içmeye ve alkol alırken da yanında su içmeye özen göstermelisiniz. Yeterli suyu vücuda sağladığınızda, sabahki baş ağrınız da; susuzluk ve bulantı hissiniz de önemli ölçüde azalacaktır.

Madde 5: Alkol, uyku kalitenizi düşürüyor! Dinlenmeye daha çok zaman ayırın.

Alkol alınan günler hem daha geç yatıldığı için, hem de alkolden dolayı uyku kalitesi düştüğü için yeterince dinlenemezsiniz.

Normalde 8 saat uyku size yetiyor olabilir, ancak alkol aldığınız zaman bu süre uzayacaktır. O yüzden sonraki gün erken kalkmanız gerekiyorsa, çok geç yatmamaya ve kendinize uyku için normalden daha fazla süre ayırmaya dikkat edin.

Akşamdan Kalma Olarak Uyanınca Yapılması Gerekenler

Öncelikle geçmiş olsun, kendini berbat hissediyorsun biliyorum. Ama merak etme, hangover’ı daha kolay atlanman, daha hızlı toparlanman ve ağrı sızı bulantılarının daha çabuk geçmesi için önerilerde bulunacağım. Sonrasında da basit bir tarif vereceğim, ilacın bende.

Hangover – Akşamdan Kalma İçeceği Nasıl Yapılır?

*Akşamdan kalma içeceği

Alkolün zararlarını azaltmak ve akşamdan kalma olarak uyandığınızda vücudunuzun toparlanmasına yardımcı olması için yapabileceğiniz bir içecek tarifi vereceğim.

1 litre kadar suyun içerisine: parmak büyüklüğünde taze zencefil, 4-5 tane karanfil, bir adet çubuk tarçın ve dilimlenmiş 1 adet limonu atabilirsiniz. Daha sonra bunu birkaç saat buzdolabında bekletip, gün içinde içerek bitirebilirsiniz.

Sabah uyandığımda hazır olsun derseniz önceki geceden de hazırlayıp dolaba atabilirsiniz.

Bu yazımda hangover’a, akşamdan kalmaya çözüm önerilerini derledim.
Yazıya yorum yazarak ve arkadaşlarınızla paylaşarak desteklerseniz çok sevinirim. Aynı zamanda bu sayede bu yazı daha fazla insana ulaşabilir, yarar sağlayabilir.

Sağlıklı ve fit bir yaşama başlamak, fazla kilolarınızdan kurtulmak isterseniz “Online Diyet ve Beslenme Danışmanlığı” hizmetimizi buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Sevgiler, görüşmek üzere! 🙂

Exit mobile version