Site icon Fit Yemek

Kilo Verdikten Sonra Deri Sarkması Nasıl Toparlanır?

Fazla kilo kişilerin hayatını hem sosyal hem de biyolojik olarak kötü etkiler. Kilo verildikten sonra ise sarkmalar olması gayet normaldir. Ancak bu sarkmalar için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Biz de sizler için ‘’Kilo Verdikten Sonra Deri Sarkması Nasıl Toparlanır?’’ adlı makalemizi hazırladık. Keyifli okumalar.

Kolajen gibi belirli besinleri tüketmek, direnç egzersizleri yapmak  ve bazı tıbbi prosedürler size bu süreçte yardımcı olur.

Deri Sarkmasından Kurtulma Rehberi’mizi okumaya devam edebilirsiniz veya videomuzu izleyebilirsiniz.

Kilo verdikten sonra deri neden sarkar?

Deri vücudumuzdaki en büyük organdır ve çevresel etmenlere karşı bizi korur.

Deriniz kolajen ve elastin proteinleri dahil olmak üzere birden çok proteinden oluşur.

Kilo alımı sırasında ise artan büyüme için yer açmak üzere deri genişler. Hamilelik bu tür süreçlerin en iyi örneklerinden biridir. Ancak fazla kilonun tersine cilt hamilelikten sonra normal haline geri döner. Ancak fazla kilolarla uzun süre gergin kalan cilt bazen eski haline geri dönmez. Dolayısıyla siz kilo verdiğinizde fazla deride bir miktar sarkma görülebilir.

Cildin elastikliğini kaybetmesine neden olan faktörler

  1. Zaman: Fazla kilolarla geçen süre ne kadar uzunsa elastiklik kaybı da o kadar uzun olacaktır.
  2. Verilen kilo miktarı: Fazlaysa eğer deride bazı sarkmalara sebep olur.
  3. Yaş: Yaşlı bireylerde elastiklik kaybı gençlere göre normalden daha fazladır.
  4. Genetik: Bir diğer önemli faktördür.
  5. Güneşe maruz kalma: Düzenli olarak güneşe maruz kalmanın ciltte elastiklik kaybına neden olabileceği yapılan araştırmalarla ortaya konmuştur.
  6. Sigara içmek: Diğer zararlarından farklı olarak ciltte de elastiklik kaybına sebep olur.

Sarkmış cildin kişilerin hayatına etkisi

  1. Fiziksel rahatsızlık: Fazla ve sarkmış cilt kişilerin normal aktivitelerini yapmasını zorlaştırır.
  2. Azalan fiziksel aktivite seviyesi: Yapılan araştırmalar özellikle tıbbi prosedürler geçirmiş kişilerin fiziksel aktivitesinde ciddi bir azalma olduğunu gösterir.
  3. Cilt tahrişi: Tıbbi operasyon geçiren kişilerin %44’ü, sarkmış cildin ağrıya veya enfeksiyona neden olduğunu söylemiştir.
  4. Estetik olmayan vücut: Maalesef sarkmış cildin, kişilerin ruh hali üzerinde olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir.

Sarkan deriyi ameliyatsız sıkılaştırma yöntemleri

Yazdığımız maddeler kişilerdeki deri sarkmasına bir nebze de olsa iyi gelmiş uygulamalardır.

Direnç egzersizi yapmak: Direnç egzersizleri yapmak, kas geliştirmenin en etkili yöntemidir. Kas çalışmanın, deriyi sıkılaştırdığına dair net bir bulgu yok elimizde ama yağ kaybettiğimizde oluşacak hacim kaybını bir miktar azaltacağı için faydalı olabilir. Aynı zamanda doğrudan olmasa da, direnç egzersizi yapmanın getireceği sayısız fayda da cilt sağlığını destekleyecektir.

Kolajen tüketmek: Derimizin elastik özelliğini borçlu olduğumuz kolajen maddesini tüketmek deri sarkmalarına iyi gelebilir.

Hidrolize kolajen, jelatine çok benzer ve hayvanların bağ dokusunda bulunan kolajenin işlenmiş halidir. Besin takviyesi olarak satılır.

Bu konuda yapılan çalışmalara baktığımızda, deri sarkması ve kolajen alımı özelinde bir çalışma bulamadık. Ancak kolajen takviyesi kullanımının; cildin nemini arttırdığına ve yaşlanma belirtilerini azalttığına dair bulgular var.

Yapılan diğer bir çalışmada da; bir gruba 12 hafta boyunca kolajen, C vitamini, E vitamini, biyotin ve çinko içeren bir içecek kullandırmışlar ve bu gruptakilerin cilt elastikiyetinde artış gözlemlemişler. Cildin esneme yeteneğinin derinin toparlanabilmesi için ne kadar önemli olduğundan bahsetmiştik.

Sonuç olarak kolajen takviyesi kullanmak faydalı olabilir.

Su içmek: Hemen her konuda olduğu gibi bu konuda da yeterince su içmek çok önemli. İçilen su miktarıyla, cildin nemi arasında da bir bağlantı var. Vücudumuzu susuz bırakmamalıyız.

C vitamini: C vitamini hem kolajen sentezinde kullanılır hem de güneşin zararlarına karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Bu nedenle günlük C vitamini ihtiyacımızı karşılamamız önemlidir.

Omega 3: Yağlı balıklarda bulunan omega-3 yağ asitlerinin, cildin elastikiyetini arttırdığı ve yaşlanma karşıtı etkileri olabileceği düşünülüyor. Genel sağlığı da desteklemek adına düzenli olarak balık yiyebilirsiniz veya takviye olarak omega-3 almayı düşünebilirsiniz.

Protein tüketmek: Protein ihtiyacını karşılamak son derece önemli ve doğrudan etkili. Çünkü proteinler yapı taşlarımızdır. Yapım ve onarım faaliyetlerinde kullanılırlar. Özellikle lysine ve proline amino asitleri, kolajen üretiminde doğrudan rol alır.

Sıkılaştırıcı kremler: Bunlar kalıcı bir çözüm sağlama noktasında etkili olmayabilir. Çünkü kolajen deriden emilemeyecek kadar büyüktür.

Kilo verirken deri sarkması nasıl önlenir?

Bir önceki başlıkta yer alan sıkılaştırma yöntemlerindeki her madde, bu grup için de geçerlidir.

Diyetinizi gözden geçirin: Kilo verme sürecinde protein, c vitamini, omega 3 başta olmak üzere besin ihtiyaçlarınızı karşıladığınızdan emin olmalısınız. Açlık diyeti yaparak yetersiz ve dengesiz beslenerek kilo vermeye çalışırsanız, sadece deri sarkması değil birçok farklı problemle de karşılaşabilirsiniz.

Kilo vermeyi ertelemeyin: Fazla kiloyla ne kadar çok zaman geçirirseniz, cildiniz o kadar fazla hasar alacaktır ve toparlanması zorlaşacaktır.

Sigara içmeyin: Cilt elastikiyetini ve yaşlanma hızını doğrudan etkiliyor, bir an önce bırakmanız yararınıza olacaktır.

Spor yapın ve kaslarınızı çalıştırın: Bu sayede hem yağ yakmanız kolaylaşacak hem de daha estetik görüneceksiniz.

Tıbbi tedaviler

Sarkan deriler için tıbbi müdahale seçenekleri bulunmaktadır. Bu operasyonlarda fazla deri ve yağ dokusu alınır ve iz olmaması için özel tekniklerle dikilir.

Bu ameliyatlar arasında karın germe, kol germe veya al vücut kaldırma gibi işlemler bulunur.

Bu tür bir operasyon geçirenlerin genelde 1-4 gün arasında hastanede kalmaları gerekir. Taburcu olduktan sonra da evde 2-4 haftada iyileşirler.  Ancak nadir de olsa ameliyatlardan sonra enfeksiyon veya kanama gibi bazı istenmeyen durumlar görülebilir.

Bu tür operasyonlar kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde arttırabilir. Deri sarkması yaşayanlara uygulanan tıbbi tedaviler hakkında daha detaylı bilgiye videomuzdan ulaşabilirsiniz.

Bu tür operasyonların dışında radyofrekans tedavisi ve ultrason tedavisi de vardır.

Sonuç

Fazla kilo kaybından sonra deri sarkması gayet normal bir durumdur. Eğer bu durum sizi rahatsız ediyorsa medikal seçenekleri düşünebilirsiniz.

Küçük ve orta dereceli kilo kayıplarında deri kendi haline zamanla gelecektir.

Kilo verme sürecinizde profesyonel destek almak isterseniz diyetisyen ekibimizle beslenme ve diyet sürecinizi planlayabiliriz. Online Diyet ve Beslenme Danışmanlığı paketlerimizden size uygun olanı seçip, değişime başlayabilirsiniz!

Exit mobile version