Site icon Fit Yemek

Paleo Diyet Rehberi (Taş Devri Diyeti)

Paleo diyet, diğer bir adıyla Taş Devri Diyeti kısaca binlerce yıl önceki atalarımızın beslenme şeklinin bugüne uyarlanmış halidir. Tam olarak nasıl olduğunu bilmesek de tahminlerden yola çıkarak oluşturulmuş bir diyettir.

Atalarımız muhtemelen işlenmemiş doğal besinlerle besleniyorlardı ve fazla hareketli bir yaşama sahiptiler. Böylece diyabet, obezite ve kalp rahatsızlıklarına yakalanmıyorlardı. Hatta yapılan çalışmalar bu diyetin kilo kaybına da sebep olduğunu ortaya koymuştur. Bu yazımızda paleo diyet ile ilgili tüm meraklarınızı giderecektir.

Eski çağlarda atalarımız dünyanın neresinde yaşıyorsa oraya özgü besinlerle beslendiler. Bazıları yüksek protein düşük karbonhidrat tercih ederken bazıları bitkisel ağırlıklı yüksek karbonhidrat bir beslenme şekli izledi.

Dolayısıyla Paleo diyet keskin sınırları olan bir diyet değildir. İhtiyacınıza göre bir beslenme şekli oluşturabilirsiniz.

taş devri diyeti

Kaçınılması gereken yiyecekler

Basitçe doğal görünen besinleri tüketin. Eğer yiyeceğiniz şey bir fabrikadan çıkmış gibi görünüyorsa onu yemeyin.

Serbest olan yiyecekler

Tabii ki de bu besinleri de doğal ve işlenmemiş olarak tüketmek son derece önemli bir ayrıntı.

balık

Diğer Paleo Diyet Çeşitleri

Son zamanlarda insanlar paleo diyetini biraz daha modern zamanlara uyarlamaya başladı. Bazıları kişiler tereyağı veya pirinç gibi gıdalara izin veren bir paleo türünü uyguluyor. Dolayısıyla paleo’yu bir başlangıç olarak kabul edebilirsiniz.

Sonrasında sınırlar biraz genişletilerek sağlıklı besinlerle beslenmeye devam edebilirsiniz. Hatta tercih ederseniz uygun miktarlarda şarap veya bitter çikolatayı diyetinize ekleyebilirsiniz. Şarap veya bitter çikolata, antioksidan, demir veya magnezyum açısından zengin besinler olarak bilinir.

Sıvı olarak su en iyi seçenektir. Ancak bazı insanlar paleo olmasa da çay veya kahveyi de diyetlerine ekler. Dolayısıyla tercih size kalmış.

taş devri diyeti besinler

Paleo Diyet Alışveriş listesi

Paleo sırasında tercih edebileceğiniz çok sayıda seçenek vardır. Bunları bir liste haline getirmek işimizi kolaylaştırır.

et

Restorantlarda ne yapmalısınız?

Et veya balık içeren bir öğün t tercih edebilirsiniz. Ekmek veya pirinç yerine ekstra sebze alabilirsiniz. Ayrıca yağ olarak avokado veya zeytin yağı kullanmalarını rica edebilirsiniz.

Sonuç

Paleo diyetin sınırları avcı-toplayıcıların beslenmesine göre çizilmiştir. Eğer paleo diyete başlamak istiyorsanız sizin için örnek alışveriş listesi ve derlediğimiz bilgiler fazlasıyla yeterlidir. Paleo gayet kolay ve uygulanabilir bir diyettir. Denemenizi tavsiye ederiz. Profesyonel destek almak isterseniz de online diyet ve beslenme danışmanlığı hizmetimiz sizin için hazır bekliyor.

Neden işlenmiş paketli gıdalardan uzak durmamız gerektiğini merak ediyorsanız da sizi 24 saat hazır yiyeceklerle beslendiğimiz deney videomuza alabiliriz.

Exit mobile version