Site icon Fit Yemek

48 Saat Sadece Meyve Yedim! (Frutaryen Beslenme?)

Bu sefer 48 saat boyunca sadece meyve yedim. Diğer bir deyişle “Frutaryen” beslenmeye benzer bir şekilde beslendim. Açlıkla veya baş ağrılarıyla geçen bu sürede başıma neler geldi? Kilo verdim mi veya enerjim arttı mı? Başımdan geçen her şeyi bu yazıda derledim.

Başlamadan Önce, Tahminler ve Hazırlık

Öncelikle belirtmekte fayda var, bu düzen sadece katı gıdaları kapsıyor. Sabah yine kahvemi ve gün içinde 3 litre suyumu içtim. Başlarken hedefim günlük 3000 kalori civarı almaktı ama saatler ilerledikçe sadece meyve yiyerek bunun hiç de kolay olmadığını farkettim. İlk iş olarak markete gittim ve bolca meyve stokladım. Ve kalan günlerde sadece meyve yedim.
Bazı meyveleri abartıp 15 20şer tane yeseydim belki hedeflediğim kaloriyi tamamlayabilirdim ama ben böyle yapmadım. Daha düzenli bir diyet uygulamaya çalıştım. Farklı çeşit meyvelerden yemeye dikkat ettim. Gerçi ne yaparsam yapayım bir türlü hedeflediğim kaloriye ulaşamayacak gibiydim.
Karbonhidrattan yana çok sıkıntı yaşayacağımı düşünmüyordum ama yağ ve protein beni en başından beri endişelendiriyordu.

İlk tartı sonucum

Deneyime başlamadan önce tartıldım. 79.7 kilo çıktım. Bu 2 günlük meyve yeme maceramdan sonra ne olacağını gerçekten merak ediyorum.

İlk Çıkarımlar, 1. Gün

Elma ve Muz

Öncelikle daha ilk kahvaltımda anladım ki aşırı karbonhidrat tüketmek zorunda kalacaktım. Protein ve yağ tüketimim yetersiz olacaktı. Makro besinlerden olan vitaminler meyvelerde bolca bulunduğu için vitamin eksikliği yaşayacağımı düşünmüyordum.
Örneğin protein ihtiyacımı karşılamak için bugün ettiğim kahvaltıdan 100 kere yemem gerekiyordu. Tabii ki böyle bir şey mümkün değil. Şunu da ekleyeyim, elmayla muz birbirine hiç yakışmıyormuş.
Kahvaltımın üzerinden 1-1.5 saat geçtikten sonra gayet tok ve enerjiktim. Aklımdaki tek şey öğle yemeğimdi.
Kahvaltıdan 4 saat sonra 2. öğünümü hazırlamak için mutfağa geçtim. Ve öğünümün yanında tuzlu maden suyu içtim. Çünkü mineral ihtiyacımı da karşılamam gerekiyordu.

2. öğünde 3 portakal yedim. Markete gitmek üzere yola çıkacaktım ve bu portakalların beni biraz tutmasını diliyordum. Başıma geleceklerden habersizdim. Marketten ihtiyaçlarımı aldım. Ve market çıkışı dayanamayıp bir tane muz yedim.

Eve döndüm ve öğünümü hazırlamaya başladım. Gerçek bir açlık hissediyordum ve yemek üzere olduğum büyük öğün için heyecanlıydım. Bu arada dikkat ettiğim şeylerden biri önerilen günlük fruktoz alım limitiydi. (50g fruktoz) Aslında sadece meyveyle bu sınırı aşmak zor. Daha çok fruktoz şurubu içeren hazır gıdalar ve içecekler bu limiti aşmamıza sebep olabilir. Yine de dikkat etmekte fayda var. Bu arada eğer yediğiniz meyvenin ne kadar fruktoz içerdiğini merak ediyorsanız sizi fruktozla ilgili olan yazımıza alabiliriz.

Bu öğünün sonunda anladım ki sadece meyve yiyerek hedeflediğim 3000 kaloriyi almak mümkün değilmiş. 1600 kalori civarı alabilirsem şükredeceğim. 🙂

Akşam son öğün olarak 3 muz ve 1 adet avokado yedim. Yarınki hedeflerim arasında muz ve avokado sayısı arttırmak var. Antrenmandan önce alabildiğim kadar yağ almaya çalışacağım ki biraz enerjik hissedebileyim.

2. ve Son Gün

Yağlı avokado

Sabah tartıda 80.1 çıktım. Kahvaltıda 2 muz, 1 adet de avokado yedim. Sabah zinde uyandığımı ve enerjik hissettiğimi söyleyebilirim. Çok açlık hissetmedim. Tartıda da düne nazaran fazla çıkmamla ilgili şöyle bir düşüncem var. Sanırım fazla karbonhidrattan biraz su tuttum. Ve bu arada avokado bu maceramda en iyi yardımcımdı çünkü yemeğe en çok benzeyen şey oydu. Yağlı ve az şekerli oluşu insana kendini iyi hissettiriyor.
Gün içinde yiyeceğim meyveleri de hazırladım ve antrenmana gitmek üzere dışarı çıktım. Kendimi gayet iyi ve enerjik hissediyordum. Antrenman öncesi kahve ile 2 elma ve 2 armut yedim. Endişe verici bir şekilde derinlerden bir baş ağrım başladı tam bu sıralarda. Yeterli su da içmiştim, baş ağrımın nedenini bilemiyordum.

Antrenman

Meyve ve Spor

Spor için ısınırken baş ağrım bayağı arttı. Ama enerjimin gayet yerinde olduğunu ve antrenman yaptıkça baş ağrımın da geçtiğini söyleyebilirim. Antrenman ilerledikçe enerjim arttı. Kahve ve yediğim meyvelerle gayet iyi bir antrenman geçirdiğimi söyleyebilirim. Antrenman uzadıkça biraz acıktım ama yanımda getirdiğim meyveleri yedim. Antrenman boyunca hiçbir düşüklük hissetmedim. Gayat enerjik bir şekilde antrenmanımı tamamladım. Ve spordan sonra da bolca meyve yedim. Ama malesef antrenman esnasında geçen baş ağrım geri döndü. Bir şekilde yediğim meyveler baş ağrımı tetikliyor olmalı.

Spordan sonra evime döndüm ve son öğünümü yemeye hazırdım. Yemeğimde 1 muz, 2 mandalina, 1 armut, 4 kivi ve 1 adet elma vardı. Yanında da maden suyu içtim.

Meyve tabağı.

Deneyin sonuçları ve çıkarımlarım

2 gün boyunca sadece meyveyle beslendim. Bu durumun hem iyi hem de kötü sonuçları oldu. Yaşadığım en büyük sıkıntılardan biri yeterli kalori alamamak oldu. Bu da gün içinde ara ara ani enerji düşüşlerine sebep oldu. Aynı zamanda bu kadar çok meyve şekeri tüketmeye alışkın olmadığım için biraz zorlandım. Daha da önemlisi, kesinlikle baş ağrımdı. Normalde pek başım ağrımaz ama özellikle ikinci günde baş ağrısı çok can sıkıcıydı. Sürekli azaldı ve arttı.
İyi yanından bakacak olursam; bu kadar kısa süre denememe rağmen cildimi daha parlak hissediyorum. Ve antrenman performansımda da normal zamanlara kıyasla çok daha az kalori almama rağmen gözle görülür bir artış oldu diyebilirim. Bundan sonra beslenmeme mutlaka daha fazla meyve ekleyeceğim.

Son olarak bu maceramda toplamda 8 muz, 7 elma, 5 mandalina, 6 kivi, 3 avokado, 1 mango ve 6 tanede armut yedim. Toplamda 3240 kalori, 548 gram karbonhidrat. 99 gram yağ ve 32 gram protein tükettim.

Aklında “Meyve şişmanlatıyor mu? Kilo verdirir mi?” gibi sorular olanlar aşağıdaki videomuzu izleyebilirler.

[embedyt]https://www.youtube.com/watch?v=KivYJA4Isv0[/embedyt]

“48 saat sadece meyve yesem ne olur?” sorusu aklıma takıldı. Bunu bir süredir deneyimlemek istiyordum, sonunda gerçekleştirdim. Tüm bu süreci aynı zamanda kayıt altına alarak sizlerle de paylaşmak istedim. Elma, armut, avokado ve muz bu süreçte en büyük destekçilerimdi. Her birine teşekkürlerimi iletiyorum.

Uyarı: Siz siz olun, böyle şeyler denemeyin. Güzel güzel beslenin. Bu videoda yapılanlar tavsiye niteliği taşımamaktadır.

Deneyimlememi istediğiniz başka şeyler varsa yorumlarda yazabilirsiniz. 🙂

Exit mobile version