Site icon Fit Yemek

Bayramda Nasıl Beslenmeli

Merhaba dostlarım, bu yazımda beslenmesine dikkat eden veya diyet yapanlar için Kurban Bayramı’nda beslenme tavsiyeleri vereceğim.

Bayramda Nasıl Beslenmeliyiz?

Bildiğiniz gibi 21-24 Ağustos tarihleri arasında Kurban Bayramı var. Yazıma başlamadan önce bayramınızı kutluyorum!

Bayramda diyeti bozacak mıyız?

Hayat düzenimizin geçici olarak değiştiği durumlarda (tatiller, bayramlar, misafirlikler, memlekete gitmeler, seyahatler, vs…) belirli bir beslenme planına veya diyete uymak neredeyse imkansızlaşıyor.

Bu gibi durumlarda düzenli beslenen / spor yapan arkadaşlar emeklerinin boşa gideceğini düşünerek panik yaşayabiliyor. Ancak bu tarz planımızdan bizi uzaklaştıran dönemler, bizi sanıldığı kadar zarara uğratacak şeyler değil.

Hatta bu dönemlerde doğru stratejiler izlersek, fayda bile görebiliriz!

Nasıl bir strateji izlemeliyiz?

Bizler robot değiliz, makine gibi işleyen hayatlarımız yok.

Hayatın her alanında bir denge mevcuttur; çalıştığımız kadar dinlenmeliyiz, konuştuğumuz kadar dinlemeliyiz, nefes aldığımız kadar nefes vermeliyiz… Herhangi bir alanda bu dengeden çıkacak olursak, vücudumuz hata verecektir.

Düzenli beslenmeyi alışkanlık haline getirdiğimizde bile, günlük besin ihtiyaçlarımızı karşılamak / spora gitmek için irade gücümüzden az da olsa harcarız. Yani düzenli beslenirken bile arada sırada tatil yapmaya, dinlenmeye ihtiyaç duyarız. İşte tam da bu noktada, yapmamız gereken şey beslenme ve spora biraz ara vermek olacaktır.

Bayram, tatil, seyahat gibi birkaç ayda bir olan durumlar da bu dinlenme ihtiyacımızı karşılamamız için güzel zamanlar olabilir. Dinlenirken yapmamız gereken şey kontrolü komple elden bırakmamak olacaktır, bunu yapmak dinlenmeyi tamamladığımızda geri dönmemizi kolaylaştıracaktır.

Bunları anlatmamın sebebi bu dönemde kendinizi baskı altında hissetmenizi önlemek ve bunun sürecin doğal bir aşaması olduğunu kabullenip tatilinizin tadını çıkarmanızı istiyor olmam.

Diyete ara verince verdiğim emekler boşa mı gidecek?

Haftalardır, aylardır verdiğiniz emek tabi ki 4 günlük bayram tatilinde çöpe gitmeyecektir. Yine de bu süreci hem dinlenerek, hem de kontrolü elinizde tutarak geçirmeniz çok daha güzel olacaktır.

Bayram özelinde konuşacak olursam;

  1. Bayramda bir yere gitmeyecekseniz, evinizde olacaksanız diyetinize ve beslenme düzeninize uymaya devam edebilirsiniz.
  2. Memleketinize gidecekseniz veya evinizden uzaklaşacaksanız beslenme planınıza bayram süresince ara verebilirsiniz. Normalde beslenme düzeninize uyarken yediğiniz miktarlara yakın miktarlarda beslenerek geçirebilirsiniz bayramı (Gittiğiniz evde ne yemekler pişiyorsa onları yiyeceksiniz). Et ve ikramlar konularında da madde 3 ve 4’e uyabilirsiniz.
  3. Memleketinize veya misafirliğe gittiğiniz zamanlarda, ikramları reddetmeyin! Bayram yılda 2 defa, 3-4 gün olan bir olay. Kalp kırmaktansa bayramın tadını çıkarmamız daha mantıklı olacaktır. Bu gibi durumlarda özellikle kilo vermeye çalışan arkadaşlara önerim, ikramları reddetmeyin ancak miktarları da çok abartmayın. Örneğin misafirlikte baklava ikram edildiyse 1 veya 2 adet yiyerek tadını çıkarabilirsiniz, ancak oturup 1 tepsi baklava da yemenizi tabi ki tavsiye etmem. 🙂 Çok fazla şeker tüketimi hem sağlığınızı olumsuz yönde etkileyecektir, hem ekstra kalori anlamına gelecektir hem de şeker isteğinizi daha çok arttıracaktır. Bunun doğal bir sonucu olarak da bayram bittiğinde de tatlı krizlerine girebilirsiniz. O yüzden ikramları ne reddedelim, ne de miktarı abartalım. Dengeyi kurmaya çalışmanız yararınıza olacaktır!
  4. Et hem besleyici, hem de tam bir protein deposu. Normal zamanlarda da yemenizi önerdiğim bir besin olduğu için, bir problem yaratmayacaktır. Protein ihtiyacınızı karşılamanıza da yardımcı olacaktır. Fazla protein tüketimi kabızlığa sebep olabilir, imkanınız olursa yanında sebze yemeyi de ihmal etmeyin! Kolesterol veya farklı bir sağlık probleminiz varsa bu konuda daha dikkatli olun, doktorunuza danışın!

Bayramdan sonraki gün hiç vakit kaybetmeden düzeninizi tekrar sağlayın, beslenme planınıza uymaya devam edin. Bayramdaki gibi yiyip içmeyi alışkanlık haline getirmemek için bayram biter bitmez adapte olmamız önemli!

Bu arada, “Değişim Programı” hizmetimizde bayrama özel büyük bir indirim var. Kendi değişimini başlatmak isteyen arkadaşlar bir göz atabilirler!

Değişim programının detayları için tıkla!

Tekrardan bayramınızı kutlarım, iyi bayramlar dilerim.

Sevgiler.

Exit mobile version