Site icon Fit Yemek

Carb Cycling Nedir, Nasıl Yapılır?

Carb Cycling nedir ve nasıl uygulanır? Bu yazımızda carb cycling‘i yani karbonhidrat döngüsü diyetini inceledik. Eğer bu beslenme şeklini uygulamak istiyorsanız ama aklınızda soru işaretleri varsa; aradığınız tüm cevapları Carb Cycling rehberimizde bulabileceksiniz. Makalemizi okuduktan sonra carb cycling’i uygulamaya doğrudan başlayabileceksiniz. Okumak için vaktiniz yoksa sizi bu konuyla ilgili videomuza da alabiliriz.

Carb cycling ilk olarak vücut geliştiriciler ve profesyonel sporcular arasında yaygınlaştı. Yağ yakarken ve kas geliştirirken gerçekten de faydalarını gördüler. Daha sonra dilden dile yayılan carb cycling, profesyonel olmayan sporcular arasında da popülerleşti. Ama şimdiden uyarmakta fayda var, bu beslenme şekli ileri seviye bir beslenme stratejisidir. Zor bir planlama ve uygulama süreci içerir.

Carb Cycling nedir?

Carb Cycling

Normal bir beslenme sürecinde tüm kalori, makro ve mikro besin ihtiyaçlarımızı sürekli aynı olacak şekilde gün içinde almaya çalışırız. Carb cycling‘de ise bu durum biraz farklı. Protein ve yağ tüketimimiz aynı kalırken karbonhidrat ve kalori alımımızı bir gün fazla, bir gün az olacak şekilde düzenleriz. Ama döngünün sonunda yine almamız gereken mikro ve makro miktarlarını karşılamış oluruz.

Peki neden karbonhidrat döngüsü yaparız?

Carb Cycling’de Kalori İhtiyacı ve Metabolizma Hızı

Kilo vermeye çalıştığımız dönemlerde ihtiyacımız olan kaloriyi hesaplarız. Ve aldığımız kalori bunun altında kalacak şekilde düzenli olarak beslendiğimizde kilo kaybederiz. Ama şöyle bir durum var. Biz bu düşük kalorili beslenme şeklini devam ettirdikçe, metabolizma hızımız da bu düzene adapte olmaya başlar. Ve kontrolümüz dışında normalden daha az enerji harcamaya başlarız. Oluşturduğumuz kalori açığına karşı önlem almaya çalışan vücudumuz “enerji tasarrufu” modunda çalışmaya başlar. Yağ yakmak için kalori açığıyla besleniyor olsak da, vücudumuzun estetik görünme gibi bir amacı yok. Bu yüzden nasıl daha kolay hayatta kalabilecekse o şekilde hareket etmeye çalışır.

Carb Cycling kalori alımı

İşte tam burada carb cycling devreye giriyor. Böylelikle hem vücuda işlerin yolunda olduğunu gösteriyoruz, hem de kalori açığı oluşturabiliyoruz. Bu durumda da vücut metabolizma hızını düşürme ihtiyacı duymuyor çünkü zaten ihtiyacı olan enerjiyi düzenli olarak alıyor.

Kimler, Ne Zaman Uygulamalıdır?

Carb Cycling genelde profesyonel sporcular tarafından tercih edilen zahmetli bir beslenme şeklidir. Performans sergileyecekleri günler daha yüksek kalori alırlarken dinlenme günlerinde düşük kalori alırlar. Bu sayede spor sırasında enerji düşüklüğü yaşamazlarken dinlenme günlerinde de ihtiyaçlarından fazla enerji almamış olurlar. Tüm bu işlemler vücudumuzda bir çok farklı metabolik faaliyeti tetiklemektedir. Tüm bunlara burada yer vermeyeceğiz ama daha fazla bilgiye ulaşmak isterseniz youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

Carb Cycling Nasıl Uygulanır?

Carb Cycling plan aşaması

İlk iş olarak kalori hesabı geliyor. Buradan kolaylıkla ihtiyacınız hesaplayabilirsiniz. Nasıl hesaplayacağınızı bilmiyorsanız ise sizi videomuza alabiliriz.
Günlük ihiyacımızı öğrendikten sonra bunu haftalık olarak hesaplamamız gerekiyor.( kısaca x7 diyebiliriz) Burdan sonrası aslında size kalmış. Sizin için hangisi daha uygun olacaksa ihtiyacınızı günlere bölmelisiniz. Burada ki önemli noktalardan biri kendinizi tanımak. Size en uygun programı yazıp diyetinize başlayabilirsiniz. Örneğin protein ve yağ alımınızı 7 güne de eşit dağıtıp, karbonhidrat miktarlarını bir gün yüksek, bir gün düşük olacak şekilde dağıtabilirsiniz. Bu sayede kalori alımınız da yüksek karbonhidrat günlerinde yüksek, düşük karbonhidrat günlerinde düşük olacaktır. Enerjiye ve performansa ihtiyaç duyduğunuz günlerde (örneğin antrenman günleri), yüksek karbonhidrat alacak şekilde bir planlama yapmak mantıklı olacaktır.

Carb Cycling’in Kötü Yanları Nelerdir?

En kötü yanı, zor bir planlama süreci gerektirmesi diyebiliriz. Eğer sabırsızsanız ve programları uzun vadede takip etmekte zorlanıyorsanız carb cycling‘de de zorlanabilirsiniz. Ve bir yandan da bu alanda yapılan çalışmalar henüz yeterli sayıda değil. O yüzden karbonhidrat döngüsü diyeti hakkında daha sağlıklı sonuçlar ve çıkarımlar için biraz zamana ihtiyacımız var.

Sonuç Olarak Carb Cycling Yapmalı Mıyız?

Bu yazıyı okuyanların büyük ihtimalle %95’inin carb cycling’e ihtiyacı yok. Hesaplanmış kalori ihtiyacınıza uyduğunuz ve antrenmanlarınızı aksatmadığınız sürece hedefinize emin adımlarla ilerleyeceksiniz. Eğer bulk dönemindeyseniz ve kilo alarak kas geliştirmek istiyorsanız da aynı şekilde carb cycling çok efektif olmayabilir.

Bu beslenme yönteminden en çok performans ve kas kütlesini koruyarak yağ yakmaya çalışan sporcular fayda görebilirler.

Rehberimiz bu şekildeydi. Sormak istediğiniz soruları yorumlar kısmına yazabilirsiniz. İyi günler 🙂

Exit mobile version