Site icon Fit Yemek

Pişirince Besin Değeri Azalıyor mu?

Pişirince Besin Değeri Azalıyor Mu? - Pişmiş ve pişmemiş besin değeri farkı | FitYemek

Yemekleri pişirince besin değeri azalıyor mu? Pişmiş ve pişmemiş besin farkı.

Yemeklerle aranızın iyi, mutfakta geçirdiğiniz zaman çok iyi ise söyleyeceklerimizi dikkatle dinlemenizi tavsiye ediyoruz.

Yıllardan beri süregelen, deyimi yerindeyse şehir efsanesi niteliğindeki pişmiş-pişmemiş yemeklerin, besin değerlerini kaybedip/kaybetmediği, “içindeki vitaminler”in azalıp/azalmadığına değineceğiz.

Çiğ yemenin
her zaman faydalı olduğu, besinleri ne kadar az pişirirsek faydasının o oranda vücudumuzda etki göstereceği söylenmiştir. Fakat durum böyle midir?

Yemekleri pişirdiğinizde değişen yalnızca besinin ağırlığıdır. Azalma/artma şeklinde kendini gösteren durum, besinlerin makro değerlerine(Protein, Karbonhidrat, Yağ) herhangi bir etkide bulunmaz.

Örneğin; 100 gram mercimeğin içerisinde 24 gram protein vardır. Siz mercimeği pişirdiğinizde besin su çekerek mevcut ağırlığının 2-3 katına kadar çıkabiliyor. Değişen ise yalnızca besinin ağırlığı oluyor. Makro değerlerinde herhangi bir değişme görülmüyor.

Bu bağlamda beslenme programınızdaki kalorilerinizi hesaplarken tercih etmeniz gereken yol; besinlerin pişmeden önceki değerlerini dikkate almak olmalıdır.

Değişmeyen makro değerlerin yanında, “çok pişirilmeden” kaynaklı olumsuz bir etkiye sahip olan ise mikro gıdalardır. Besinlerinizi çok pişirdiğiniz takdirde, besinlerin vitamin-mineralleri belirli oranda kaybolacaktır.

FİTYEMEK ÖNERİSİ

Yemeklerinizi az ya da çok pişirmek makro besin değerlerine bir etkide bulunmazken, çok pişirilmiş bir yemeğin mikro besin değerleri(vitamin-mineral) belli oranda azalacaktır. Bu yüzden sebze-meyve gibi gıdaları olabildiğince çiğ-az pişmiş tüketmeye çalışın.

Exit mobile version